Kako pravilno izmerimo nogo otroku

Otroški čevelj ne sme biti prevelik in ne premajhen. V novi obutvi je potrebno nekje pol cm prostora, da se lahko nogica v čevlju normalno in udobno premika. Velikost otroške noge merimo vedno tako, da otrok stoji na posebnem merilcu. Stoječ položaj je zelo pomemben pri pravilni izmeri nogice, saj se pravilna dolžina izmeri le, če je noga v svoji naravni legi, primerni za hojo. Kako izmerimo otroško nogico z merilcem preverite v članku Kako lahko izmerite nogo otroku z merilcem?

Velikost otroške noge

Prav tako se pravilna velikost čevlja preverja, ko otrok stoji na nogah. Če boste obuli čevlje, ko otrok sedi, bo peta zdrsnila čisto v opetnik, kar je za sedeč položaj značilno, s čimer boste dobili občutek, da so čevlji preveliki. Šele ko otrok z vso svojo težo stopi na noge lahko preverimo dolžino.

Priporočljivo je obuti oba čevlja in pustiti, da otrok naredi par korakov, ter nato preveriti dolžino, saj majhni otroci zelo radi pokrčijo prstke. S tem, ko jih postavimo na tla jim omogočimo, da zravnajo prste, pregled velikosti je tako najbolj natančen.


Velikost čevlja je priporočljivo redno spremljat, saj najmanjše nogice lahko prerastejo čeveljčke že v treh mesecih. Če na primer po nošenju opazite, da so prsti na nogah rdeči, je to znak, da čevlji tiščijo. Prav tako se premajhen čevelj zelo težko obuva. Če noga ne zdrsne lahkotno v čevelj, pomeni, da je nogica zrasla, tako po dolžini, kot širini. Tudi prevelik čevelj lahko prepoznate.

Če obujete čevelj in se otrok ob hoji spotika ali vleče noge za sabo, pomeni, da so mu čevlji preveliki, lahko tudi pretežki. Pri prvih čevljih se lahko zgodi, da opazite rahlo spotikanje. To je skoraj normalno v prvih trenutkih (morda kak dan), saj mora otrok prvo osvojiti čevelj in se navaditi hoje v obutvi.

Spremljate nas lahko na naši FACEBOOK strani https://www.facebook.com/obutevPika/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja