Pogosta vprašanja

Kakšna naj bo prva otroška obutev?

Ko izbiramo obutev za malčke je potrebna precejšnja pozornost, saj so te male nogice še posebej občutljive. Za prvo obutev je priporočljivo, da je čim lažja, mehka v pregibu podplata ter čvrsta v opetniku, saj to otroku omogoči zares varen in zanesljiv korak. Čevelj, narejen iz naravnih materialov, kot sta usnje in tekstil, omogoča, da nogice v čevlju naravno dihajo in se ne potijo.

Prva obutev naj bo:

  • Mehka in lahka
  • Prožna v preopogibu
  • Naj lepo oprime nogo
bosa noga obutev dd step

Spremljate nas lahko tudi na naši FACEBOOK strani, kjer redno objavljamo novosti, zanimivosti in ugodnosti.

Najdete nas na https://www.facebook.com/obutevPika

Kako izbrati pravilno velikost otroških copatov?

Čevelj ne sme bite prevelik in ne premajhen. V novi obutvi je potrebno nekje pol cm prostora, da se lahko nogica v čevlju normalno in udobno premika. Velikost otroške nogice merimo vedno tako, da otrok stoji na posebnem merilcu. Stoječ položaj je zelo pomemben pri pravilni izmeri nogice, saj se pravilna dolžina izmeri le, če je noga v svoji naravni legi, primerni za hojo.


Prav tako se pravilna velikost čevlja preverja, ko otrok stoji na nogah. Če boste obuli čevlje, ko otrok sedi, bo peta zdrsnila čisto v opetnik, kar je za sedeč položaj značilno, s čimer boste dobili občutek, da so čevlji preveliki. Šele ko otrok z vso svojo težo stopi na noge lahko preverimo dolžino. Priporočljivo je obuti oba čevlja in pustiti, da otrok naredi par korakov, ter nato preveriti dolžino, saj majhni otroci zelo radi pokrčijo prstke. S tem, ko jih postavimo na tla jim omogočimo, da zravnajo prste, pregled velikosti je tako najbolj natančen.


Velikost čevlja je priporočljivo redno spremljat, saj najmanjše nogice lahko prerastejo čeveljčke že v treh mesecih. Če na primer po nošenju opazite, da so prsti na nogah rdeči, je to znak, da čevlji tiščijo. Prav tako se premajhen čevelj zelo težko obuva. Če noga ne zdrsne lahkotno v čevelj, pomeni, da je nogica zrasla, tako po dolžini, kot širini. Tudi prevelik čevelj lahko prepoznate. Če obujete čevelj in se otrok ob hoji spotika ali vleče noge za sabo, pomeni, da so mu čevlji preveliki, lahko tudi pretežki. Pri prvih čevljih se lahko zgodi, da opazite rahlo spotikanje. To je skoraj normalno v prvih trenutkih (morda kak dan), saj mora otrok prvo osvojiti čevelj in se navaditi hoje v obutvi.

Ježki ali vezalke na copatih?

Ježki ali vezalke. Vse ima svoje prednosti in slabosti. Pri povprečni, zdravi nogici je skoraj vseeno. Čevelj z vezalkami je za starše morda napornejši, saj je potrebna večja spretnost pri obuvanju. Priporočljivo je čevelj z vezalkami čisto odvezati in razpreti, saj se le ta, tako veliko lažje obuje.

OTROŠKI ZIMSKI ČEVLJI CICIBAN

Prednosti obutve na vezalke:

  • Čevelj vedno bolje zategnete po nogi z vezalko
  • Za nogo je vezalka vedno boljša
  • Otroci se naučijo vezanja

Prednosti obutve na ježka:

  • Hitrejše in lažje obuvanje
  • otrok se lažje obuje sam

Vezalke so najboljše za regulacijo čevlja. Z njimi lahko zelo dobro fiksirate čevelj, saj jih lahko zategnete glede na potrebe noge. Če si jih otrok odvezuje, preprosto naredite dve pentlji namesto ene. Ježek je za obuvanje enostavnejši in zato tudi zelo praktičen pri malo starejših otrocih, saj se lahko posledično sami obuvajo.

Proizvajalci čevljev danes že oblikujejo različne modele in kopita, kar omogoča, da lahko za vsako nogico, naj bo še tako ozka in drobna ali široka in visoka, najdete pravilno obutev. Pri širokih nogicah lahko na primer poiščete modele z večjim številom ježkov, saj lahko tako po celotni narti regulirate oprijem noge.
Kakršna koli pa že nogica je, potrebuje udoben, prilegajoč čevelj, ki nudi varnost pri vseh otroških aktivnostih in vragolijah…. Pa srečno na vaši poti!